Winnaars

De winnaars van NXplorers Junior 2023/2024 zijn bekend! Uit de inzendingen van duizenden basisschoolleerlingen uit heel Nederland heeft de jury de 3 winnende ideeën geselecteerd. Dit zijn ze!

 • The River Filter

  Team: De Eco Bitterballen
  School: Het Spectrum, Rotterdam

  De Eco Bitterballen – de teamnaam van het winnende team van basisschool Het Spectrum uit Rotterdam – bedachten The River Filter. Dit innovatieve filter zorgt voor schoon drinkwater door water te filteren van plastic met een buis die water opzuigt. Het schone water kan vervolgens terug de rivier in, of in andere rivieren waar een watertekort dreigt. Het opgevangen plastic kan vervolgens gerecycled worden.

  De jury: “Met dit idee wordt de plastic soep in de oceaan straks de grondstof voor jullie nieuwe broodtrommel en drinkfles.”

 • De Energietrampoline

  Team: De Doorzetters
  School: Stichting Brigantijn, Borne

  De Energietrampoline is een uitvinding van De Doorzetters, het winnende team uit de Lumis klas van Stichting Brigantijn uit Borne, en biedt een sportieve oplossing om energie op te wekken. Door met speciale sokken op de trampoline te springen ontstaat er wrijving. De energie uit deze wrijving wordt vervolgens opgeslagen en kan later gebruikt worden.

  De jury: “Deze originele uitvinding zorgt voor meer beweging, plezier en energie.”

 • Kikkerrobot Koen

  Team: De Frikandellen Etende Apies
  School: School met de Bijbel, Noordeloos

  Op School met de Bijbel uit Noordeloos boog team De Frikandellen Etende Apies zich over een oplossing voor verantwoorde consumptie en productie. Hun Kikkerrobot genaamd Koen zet gebruikte kleding om in nieuwe kleding, zonder verspilling. Oude kleding wordt gedeponeerd in de mond van de robot en desgewenst gemaakt, vermaakt tot nieuwe kleding, of een maatje groter of kleiner gemaakt.

  De jury: “Wat knap dat jullie een werkende robot hebben gemaakt waar kleding uitkomt. Jullie hebben heel hard gewerkt aan een mooie duidelijke tekeningen en een creatieve vlog.”

Bedankt voor jullie deelname!

Het viel echt niet mee voor de jury om de beste drie ideeën te kiezen uit de vele slimme ideeën die zijn ingestuurd! De jury was dan ook zeer onder de indruk van alle inzendingen. De drie ideeën hierboven waren zo goed, dat ze uitgekozen zijn als de winnaars, maar voor alle andere teams: jullie verdienen een dikke pluim voor jullie werk. Heel goed gedaan! Bedankt voor jullie enthousiaste deelname!

Top