Winnaars 2022/2023

Dit zijn de winnaars van NXplorers Junior 2022/2023. Uit de inzendingen van duizenden basisschoolleerlingen uit heel Nederland heeft de jury de 9 beste ideeën geselecteerd. Tijdens het finale-evenement zijn de drie winnaars bekendgemaakt. Dit zijn ze!

Winnaars

  • SQUADFILTER — Het Squadfilter bedacht door leerlingen van De Marimba uit Purmerend is ontworpen om het relatieve schone water dat in het doucheputje verdwijnt op te vangen en te filteren. Op deze manier wordt waterverspilling tegengegaan.

  • GREEN CHIPS — Met ‘Green Chips’, een oplossing van leerlingen van School op de Berg uit Amersfoort, is energie opwekken makkelijker dan ooit. Door te wandelen met schoenen voorzien van slimme chips wek je energie op tijdens je wandeling die je later kunt gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.

  • SECOND CHANCE — Met ‘Second Chance’ bedacht door Het Spectrum uit Rotterdam wordt de verspilling van voedsel tegengegaan door middel van een app waarop overschotten van maaltijden gedeeld en besteld kunnen worden.

Alle finalisten 2022/2023

Finalisten "Schoon water en sanitair"

Schoon water en sanitair

De Marimba

Idee: Squadfilter

Het Squadfilter bedacht door leerlingen van De Marimba uit Purmerend is ontworpen om het relatieve schone water dat in het doucheputje verdwijnt op te vangen en te filteren. Op deze manier wordt waterverspilling tegengegaan.

Schoon water en sanitair

Montessori Nieuw Vreugd en Rust

Idee: De Grachtencleaner

Leerlingen van basisschool Nieuw, Vreugd & Rust bedachten de Grachtencleaner: een waterrad dat draait door de stroming van het water en plastic uit grachten opvangt in een net.

Schoon water en sanitair

De Bijenkorf

Idee: Cat Seker-3000

De Cat Seker-3000 is een visvorminge uitvinding die zwemt door de zee en gaandeweg plastic afval oppikt. Dit afval wordt vervolgens door de Cat Seker-3000 omgezet in miniatuur Cat Sekers waardoor er een netwerk van zwemmende afvaloppikkers ontstaat.

Finalisten "Betaalbare en duurzame energie"

Betaalbare en duurzame energie

School op de Berg

Idee: Green Chips

Met ‘Green Chips’, een oplossing van leerlingen van School op de Berg uit Amersfoort, is energie opwekken makkelijker dan ooit. Door te wandelen met schoenen voorzien van slimme chips wek je energie op tijdens je wandeling die je later kunt gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.

Betaalbare en duurzame energie

De Wyken

Idee: Zonnefolie

Bij basisschool de Wyken komt het idee van Zonnefolie vandaan. Met dit folie wordt zonne-energie opgevangen en opgeslagen in een batterij met usb-poort waardoor de energie direct te gebruiken is. De folie is compact waardoor deze gemakkelijk te gebruiken is.

Betaalbare en duurzame energie

RSV

Idee: De Dynamoschommel

Spelen en energie opwekken komen samen in de Dynamoschommel, bedacht door de Rotterdamse Schoolvereniging Noord. Door te schommelen wordt energie opgewekt die direct richting het stopcontact gaat of opgeslagen kan worden in powerbanks. Een mooie oplossing voor gebieden waar energie schaars is.

Finalisten "Verantwoorde consumptie en productie"

Verantwoorde consumptie en productie

Het Spectrum

Idee: Sencond Chance

Met ‘Second Chance’ bedacht door Het Spectrum uit Rotterdam wordt de verspilling van voedsel tegengegaan door middel van een app waarop overschotten van maaltijden gedeeld en besteld kunnen worden.

Verantwoorde consumptie en productie

Het Volle Leven

Idee: Fallen Paper

Het Fallen Paper idee van basisschool het Volle Leven uit Den Haag is bedacht om duurzame verpakkingen mogelijk te maken. Bladeren die gevallen zijn van bomen worden met lijm vermengd waardoor papier ontstaat. Dit papier kan vervolgens gebruikt worden als duurzaam verpakkingsmateriaal.

Verantwoorde consumptie en productie

obs De Peperklip

Idee: Ronny, Robby en Bobby

Leerlingen van OBS de Peperclip uit Schiedam creeërden Ronny, Robby en Bobby, drie robots die werken op zonne-energie met als missie om de wereld te redden van plastic afval. Ronny is dankzij zijn lengte uitermate geschikt om afval uit bomen te halen. Robby zuigt met zijn speciale schoenen afval van de grond en Bobby heeft plakkerige handen om afval van de grond op te pakken.

Top