Winnaars 2020/2021

Dit zijn de winnaars van editie 2020/2021. Uit inzendingen van bijna 33.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland heeft de jury de 15 beste idee├źn geselecteerd. Tijdens het online finale-evenement op 1 juli heeft Buddy Vedder de drie hoofdprijswinnaars van editie 2020/2021 bekendgemaakt.

Hoofdprijswinnaars 2020/2021

  • Plastic Isolatie (Team 4 van Het Baken)
    Het Baken uit Berkel en Rodenrijs bedacht Plastic Isolatie: Plastic dat rondzwerft wordt verzameld en omgevormd tot isolatiemateriaal voor huizen.

  • Eco Fly (Team 4 van Koningin Julianaschool)
    De Eco Fly die de Koningin Julianaschool uit 's-Gravenpolder bedacht, is een vliegtuig dat op waterstof vliegt en de weerstand van de landing gebruikt om energie van te maken.

  • Slijpsel tot Potlood (De Geslepen Slijpers van OBS De Wissel)
    OBS De Wissel uit Den Haag bedacht een slim idee genaamd Slijpsel tot Potlood. Van al het weggegooide slijpsel worden nieuwe potloden gemaakt. Slim!

Alle finalisten 2020/2021

Themawinnaars "Anders wonen"

Anders wonen

Het Baken

Team: Team 4

Idee: Plastic Isolatie

Het Baken uit Berkel en Rodenrijs bedacht Plastic Isolatie: Plastic dat rondzwerft wordt verzameld en omgevormd tot isolatiemateriaal voor huizen.

Anders wonen

De Schakel-2

Team: Team 2

Idee: De Slimme Vuilnisbak

Bij de Slimme Vuilnisbak hoef je alleen maar je afval in de prullebak te gooien en de vuilnisbak doet de rest! Deze scheidt het automatisch in recyclebaar, smeltbaar en herbruikbaar. Een slim idee van De Schakel-2 uit Harderwijk.

Anders wonen

Christiaan Huygens

Team: The Five Musketeers

Idee: Natuurwijk op bijzondere wijze

Deze wijk is super natuurvriendelijk. De door de Christiaan Huygens school uit Dronten bedachte natuurwijk beschadigt zo min mogelijk de natuur omdat er super veel bomen en planten zijn. In deze bomen zijn flats gebouwd voor mensen, de 'mensennesten'.

Anders wonen

Vrijeschool Utrecht

Team: DJBRJ

Idee: Afvalzuig Eiland

Het Afvalzuig-eiland van de Vrijeschool Utrecht is een super duurzaam eiland waarbij het afval wat in het water zit wordt opgezogen en gebruikt als energiebron voor de mensen die op het eiland wonen. Fijn voor vissen en mensen.

Anders wonen

Willebrordschool

Team: The Freakies

Idee: Underground Village

In de door de Willebrordusschool uit Heiloo bedachte Underground Village wonen de mensen beneden in huizen onder de grond en daardoor zijn er super veel bomen boven de grond. Door de bomen is er veel CO2 voor de mensen ondergronds. Op het dak is een zonnepanelenveld en de parkeerplaats.

Themawinnaars "Anders verplaatsen"

Anders verplaatsen

Koningin Julianaschool

Team: Team 4

Idee: Eco Fly

De Eco Fly die de Koningin Julianaschool uit 's-Gravenpolder bedacht, is een vliegtuig dat op waterstof vliegt en de weerstand van de landing gebruikt om energie van te maken.

Anders verplaatsen

Jenaplanschool Wittevrouwen

Team: Wereldteam

Idee: Wereldboot

De Wereldboot van de Jenaplanschool Wittevrouwen uit Utrecht kan grote vrachtschepen vervoeren doordat het vaart op een magnetische lijn. Hierdoor is het een stuk minder vervuilend.

Anders verplaatsen

Klimophoeve

Team: Technoteam

Idee: The Transformer Car

The Transformer Car kan alles in één, aldus de Klimophoeve uit Bleiswijk: rijden, vliegen, duiken en springen. De propeller die nodig is bij het vliegen kan ook onder water worden gebruikt.

Anders verplaatsen

Verrijkingsklas Catent

Team: Green ideas

Idee: Scooter op bladeren-energie

De verrijkingsklas Catent uit Zwolle bedacht de De Scooter op bladeren-energie. Die rijdt, zoals gezegd, op bladeren. Bladeren kunnen in de motor worden gedaan en wekken zo energie op.

Anders verplaatsen

CBS Het Talent

Team: De Tenenplakkers

Idee: Mono-drone

In de Mono-drone die door CBS HEt Talent uit Heerde is verzonnen, kan je zitten en van A naar B vliegen, heel handig voor het fileprobleem. Het werkt op stroom en kan veranderen in een auto. Er zit een zonnepaneel op waardoor het lang meegaat.

Themawinnaars "Anders produceren"

Anders produceren

OBS De Wissel

Team: De Geslepen Slijpers

Idee: Slijpsel tot potlood

OBS De Wissel uit Den Haag bedacht een slim idee genaamd Slijpsel tot potlood. Van al het weggegooide slijpsel worden nieuwe potloden gemaakt. Slim!

Anders produceren

OBS Hogenkamp

Team: Team 3

Idee: Plasticbak

OBS Hogenkamp uit Doetinchem bedacht de Plasticbak. Door middel van een pasje, die je moet kopen, kan je punten sparen als je je plastic inlevert. Als je die inlevert bij de supermarkt krijg je korting.

Anders produceren

Verrijkingsklas CBS De Meester S. Wijbrandischool

Team: Future Energie Power

Idee: Future Energie Power

CBS De Meester S. Wijbrandischool uit Oudehorne bedacht Future Energie Power. Op daken, gevels en windmolens kunnen zonnepanelen worden geplaatst, zowel verticaal als in een hoek van 45 graden. We zetten ze op windmolens om meerdere redenen. Zo wordt er gebruikt gemaakt van de ruimte die er al is.

Anders produceren

Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust

Team: Happy Earth

Idee: Shoe Maker

Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust uit Voorburg kwam met de Shoe Maker. Deze machine kan van oude herbruikbare plastic flessen handige slippers maken.

Anders produceren

CBS D'n Akker

Team: De Willy Wortels

Idee: Duurzaam OP huis

CBS D'n Akker uit Waarde bedacht het Duurzaam OP Huis. Dit huis heeft een groententuin op het dak, die in de winter en zomer door blijft groeien. Ook zijn er zonnepanelen naast de groententuin, voor de energie. Via een accu en sproeiers wordt alles zelf onderhouden.

Top