Winnaars 2019/2020

Dit zijn de winnaars van editie 2019/2020. Uit inzendingen van meer dan 37.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland heeft de jury 15 kampioenen geselecteerd. Bekijk hieronder de winnaars per thema:

Winnaars 2019/2020

Winnaars thema "Anders wonen"

Anders wonen

Arnhorst

Team: Live Good

Idee: Tree Village

Het Live Good team uit plusklas 6/7 van de Arnhorst in Velp hebben een heuse Tree Village bedacht. Een boomhuttendorp van gerecycled plastic in het midden van een bos. Wat heerlijk, daar wil je toch wonen! Op deze manier hoeven er nooit meer bomen gekapt te worden voor woningen.

Anders wonen

Stichting Kans en Kleur

Team: NRTG Wonen

Idee: Waterpanelen

NTRG Wonen van Stichting Kans en Kleur uit Wijchen heeft gewerkt aan het bijzondere waterpanelen project. Deze waterpanelen kunnen op een dak geplaatst worden en vangen water op, zuiveren en verwarmen dit zodat het gebruikt kan worden voor de douche of verwarming. Aan alles is gedacht, want het overblijvende water is voor de wc en de tuinplanten.

Anders wonen

IKC Prins Johan Friso

Team: Team Green

Idee: Groene kraan

Team Green van het IKC Prins Johan Friso uit Harlingen bedacht de Groene Kraan! Met deze kraan kan energie worden opgewekt waar vervolgens de boiler mee opgewarmd wordt.

Anders wonen

BBP locatie Loep

Team: De drie musketiers

Idee: Voedselflat

De drie musketiers van basisschool BBP uit Loep, Schiedam bedachten de inventieve voedselflat: een kas bovenop een flatgebouw waar je groente en fruit kunt verbouwen. Daarnaast voorziet deze kas de woningen van restwarmte zodat je weinig hoeft te stoken. Wonen én zelfvoorzienend zijn, wat een slim idee!

Anders wonen

Gooilandschool

Team: FOM!

Idee: Waterwatch

Matthijs, Feline en Okke, oftewel team FOM! van plusklas groep 8 uit Bussum creëerden de Waterwatch app voor een slim horloge. Met deze app ben je altijd op de hoogte van je waterverbruik. Gebruik je veel water? Dan krijg je een melding én je betaalt extra belasting.

Winnaars thema "Anders verplaatsen"

Anders verplaatsen

Sint-Jozefschool

Team: De Waterpanda's

Idee: Ondergrondse snelweg

De Waterpanda's van de Sint-Jozefschool in Nootdorp kwamen op het idee om een ondergrondse snelweg te bouwen. Dat klinkt spannend! Het is ook nog eens milieubewust, de CO2 wordt opgevangen door bomen die de CO2 omzetten in zuurstof.

Anders verplaatsen

OBS Jan Campert

Team: De Gloeilampen

Idee: Voorruitzicht 2050

De gloeilampen uit plusklas 7 van OBS Jan Campert uit Spijkenisse hebben hun helderste licht laten schijnen op het probleem omtrent nachtblindheid bij het autorijden. Met hun project 'Voorruitzicht 2050' zorgen ze ervoor dat iedereen veilig de weg op kan middels een speciale gepolariseerde voorruit die wordt ingeschakeld als het donker wordt.

Anders verplaatsen

IKC De Regenboog

Team: Save The World

Idee: STW 50 (Save The World)

Team Save The World van IKC de Regenboog uit Almere bedacht niet 1, niet 2 maar 3 ideeën! Ze kijken met hun idee naar de hele keten. Een auto die rijdt op koeienmest, extra bomen langs de weg en een vangrail van lavasteen die de CO2 opvangen.

Anders verplaatsen

OBS De Vogels

Team: HEDD

Idee: Het Elektra Dubbelduct

Het HEDD team van OBS De Vogels uit Oegstgeest heeft een prachtig idee bedacht: het Elektra Dubbelduct. Het is een weg met twee verdiepingen waar de auto's op de onderste verdieping ervoor zorgen dat de lopende band op de bovenste verdieping wordt aangedreven. Dit betekent 50% minder uitstoot en 50% minder ongelukken. Mega slim!

Anders verplaatsen

OBS Den Bongerd

Team: De Breinbrekers

Idee: De T.O.Z.

De Breinbrekers van OBS Den Bongerd uit Goirle zijn vol energie aan de slag gegaan met hun T.O.Z project. Met het plaatsen van zonnepanelen tussen de rails voorzien ze de trein van elektriciteit.

Winnaars thema "Anders produceren"

Anders produceren

KBS De Vlieger

Team: The Big Plan(et)

Idee: Sun Hat Charger

Petje af voor team The Big Plan(et) van KBS De Vlieger uit Zwolle. Zij ontwierpen de Sun Hat Charger, die naast hip ook heel handig is. Deze toffe pet heeft zonnepanelen en wekt energie op waarmee je vervolgens je mobiel kan opladen.

Anders produceren

Fridtjof Nansenschool

Team: SMARTS

Idee: Energym

Het SMARTS team van de Fridtjof Nansenschool uit Rotterdam bedacht de Energym. De sporttoestellen zijn gemaakt van gerecyclede materialen en je wekt energie op door te sporten. De sportschool en de hele buurt kunnen hier gebruik van maken.

Anders produceren

Geert Groteschool

Team: Limfay

Idee: GSO (Gezond Stroom Opwekken)

Team Limfay van de Geert Groteschool uit Zwolle heeft dé oplossing voor een lege mobiel! De GSO (Gezond Stroom Opwekken). Een horloge die door beweging stroom opwekt waarmee jouw telefoon opgeladen wordt. Met dit horloge maak je de blits en laad je alles op in een flits.

Anders produceren

Schilderswijk University

Team: De Uitvinders 2.0

Idee: The Watermachine

Ardu, Rachid en Amber uit team Uitvinders 2.0 van de Schilderswijk University Den Haag kwamen samen tot het Watermachine idee. Dit is een windmolen met zonnepanelen die water opvangt, zuivert en verspreidt.

Anders produceren

De Wegwijzer

Team: De Slimme Denkers

Idee: 3D printer als prullenbak

De Slimme Denkers van De Wegwijzer uit Steenwijk ontwikkelden de bijzondere 3D printer prullenbak. Wat een vondst! In deze prullenbak kan plastic weggegooid worden waarvan de 3D-printer leuke spullen maakt.

Aanmelden voor de nieuwe editie

Top